Elke woning beschikt over bepaalde ruimten waarin de luchtvochtigheid structureel hoger is. U kunt denken aan een keuken, badkamer, wasruimte... maar ook in een kelder is dit vaak het geval. Deze hoge relatieve luchtvochtigheid ontstaat door een combinatie van het gebruik van water en weinig ventilatiemogelijkheden. Doordat er minder frisse lucht aanwezig is in een deze ruimten, zal het aanwezige vocht in de lucht niet voldoende afgevoerd kunnen worden. Wanneer dit vocht vervolgens weer vloeibaar wordt doordat het in contact komt met een koeler oppervlak, zal het vocht in bepaalde gevallen leiden tot vochtproblemen. Dit fysisch proces van waterdamp die weer vloeibaar wordt noemt men condensatie. Condensatie komt in elke woning voor en zal pas echt tot vochtproblemen leiden bij een tekort aan ventilatie. In dat geval moet u extra alert zijn. Het vocht dat vloeibaar wordt kan namelijk bepaalde oppervlakken ernstig aantasten en bovendien leiden tot andere vochtproblemen, zoals schimmelvorming.
Condensatie komt voor wanneer de relatieve luchtvochtigheid in een ruimte te hoog is. Wanneer u bijvoorbeeld een bad neemt, dan zal een deel van het water verdampen en door de lucht opgenomen worden. Hierdoor wordt de lucht zwaarder en vochtiger.
Wanneer de waterdamp in de lucht in contact treedt met een koeler oppervlak, wordt ze weer vloeibaar. Nu is dit op een raam of spiegel niet direct een probleem, omdat het water als druppels van een glad oppervlak kan glijden. Gaat het echter om ruwer of poreuzer materiaal zoals een muur of plafond, dan zal het vocht na verloop van tijd diep in de muur trekken. Als gevolg hiervan zullen materialen en oppervlakken continu nat blijven en als zodanig beetje bij beetje in kwaliteit afnemen.
Condensatie problemen in huis zijn op te lossen. Bel gratis voor meer info 0800/61.667
Condensatie is gelukkig heel simpel te voorkomen: u moet zorgen voor voldoende ventilatiemogelijkheden. In het geval van een badkamer of keuken volstaat vaak het openen van een raam of deur, zodat frisse en droge lucht de natte vochtige lucht kan afvoeren. Na een half uurtje zal de lucht weer droog zijn en de oppervlakken in de ruimte ook.
Maar in sommige gevallen kan dit moeilijk blijken, bijvoorbeeld in een kelder die geen ramen en deuren bevat. Een kelder ligt in het algemeen ondergronds en heeft daardoor altijd te kampen met een hogere luchtvochtigheid. Dit is dan ook de reden dat veel vochtproblemen in kelders ontstaan. Maar soms kan een badkamer ook weinig tot geen ventilatiemogelijkheden hebben, waardoor u na een poosje last kunt hebben van vochtige muren, inclusief schimmels. In al deze gevallen is het daarom uiterst raadzaam een mechanisch ventilatiesysteem te installeren.
Heeft u last van condens in huis en bemerkt u steeds meer vochtige plekken? Of misschien zelfs schimmels als gevolg van de condensvorming? Bel ons dan meteen. Door snel en effectief actie te ondernemen bespaart u uzelf een hoop kosten. Wij zorgen er voor dat het leefklimaat in huis weer gezond en aangenaam wordt.
Bel ons gratis op: 0800/61.667